Kernenergie, een onderwerp wat in het debat nog altijd gegijzeld is door emoties en angst voor het onbekende. Echter merk ik wel dat er steeds meer voorstanders zijn voor het bouwen van meer kerncentrales, met name onder mijn eigen generatie. Het is dus de hoogste tijd voor wat nuchterheid en feiten.
Laten we beginnen met de uitdaging waar we als samenleving voor staan: het reduceren van onze CO2-uitstoot om klimaatverandering tegen te gaan. De afgelopen jaren hebben we mooie grote stappen gezet in het verduurzamen en vergroenen van onze energievoorziening, maar we zijn er nog lang niet. En om eerlijk te zijn, het gaat ons ook absoluut niet lukken met alleen zonnepanelen en windmolens.
Dat is waar kernenergie om de hoek komt kijken. Kerncentrales zijn één van de weinige energiebronnen die in staat zijn om op grote schaal en op constante basis stroom op te wekken zonder CO2-uitstoot. Het is daarnaast bewezen dat de technologie zeer veilig en betrouwbaar is, en met de nieuwste generatie reactoren is de kans op een nucleair ongeval verwaarloosbaar klein.
Toch blijven veel mensen angstvallig vasthouden aan hun irrationele angst voor kernenergie. Ze denken al gauw aan Tsjernobyl en Fukushima, en vergeten dat deze rampen met name het gevolg waren van menselijke fouten en verouderde technologie. De reactoren die nu gebouwd worden zijn vele malen veiliger en beter beveiligd dan de oude.
Vaak zien mensen het kernafval ook als een probleem en een reden om ‘nee’ te zeggen tegen kernenergie. Maar laten we niet vergeten dat we al decennialang kernafval produceren zonder dat er ooit een ongeluk is gebeurd. Het afval wordt veilig opgeborgen en kan daarnaast ook goed worden hergebruikt.
De politieke onzekerheid maakt het echter wel lastig om deze discussie te voeren. Wie gaat er beslissen over de bouw van nieuwe kerncentrales? Welke partijen staan open voor deze discussie en welke partijen sluiten het bij voorbaat uit? Het is een discussie die we zeker moeten voeren, met name nu er weer veel discussie is ontstaan over de streefdatum 2030 voor de klimaatdoelen.
Het wordt hoog tijd dat we ons niet langer laten leiden door emoties en angst, maar ons richten op de feiten en de uitdaging waar we voor staan. Kernenergie is één van de weinige opties die ons in staat stelt om onze CO2-uitstoot drastisch te verminderen zonder onze economie en ons welzijn op te hoeven offeren. Laten we dus eindelijk de moed tonen om deze optie serieus te overwegen en te investeren in de nieuwste technologieën. Want als we echt om ons klimaat en onze toekomst geven, dan kunnen we niet verder zonder kernenergie.